Почетак
Предавање на тему "Право осигурања и упоредни модели у европским земљама"
уторак, 17 април 2018

У понедељак, 16. априла 2018. године, на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу, Univ. Prof. Dr. habil Dr. Wolfgang Rohrbach, одржао је предавање за наше студенте на тему "Право осигурања и упоредни модели у европским земљама".

Професор Rohrbach је, најпре, докторирао филозофију на Бечком универзитету, а затим је на истом Универзитету одбранио и други докторат, чиме је стекао титулу економских наука. За почасног доктора Европског универзитета у Брчком за друштвене науке, проглашен је јануара 2018. године. Члан је Европске академије наука и уметности у Салцбургу и Српске краљевске академије научника и уметника у Београду. Истовремено, председник је EUROPA NOSTRA AUSTRIA (Аустријска иницијатива за заштиту европских културних вредности – Donau Uni Krems) и потпредседник Удружења аустријско-српског пријатељства.

Захваљујући његовом узорном ангажману као координатора, аутора многих стручних књига и професора на универзитетима у Аустрији, Србији, Босни и Херцеговини као и у Црној Гори, светлост дана је угледао XIII tом под називом "Историјат осигурања у Аустрији", који је издала издавачка кућа Троникдизајн у Београду. Овај том је издат у немачко-српској и енглеско-српској верзији. Рецензент ове јубиларне књиге, која је објављена поводом навршавања пуне три деценије постојања наведене Енциклопедије, је проф. др Драган Батавељић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу. Он је ово капитално дело оценио највишим оценама, и то са више аспеката, међу којима се могу истаћи два најважнија:

  • Најпре се има истаћи аспект који повезује нације. У пројекат су биле укључене институције као и појединци из Аустрије, Немачке, Русије, Србије и Македоније. Оно што је допринело сложној сарадњи свих ових нација и сарадњи ван граница, јесте то што је професор Рорбах у "слици и речи" представљао сараднике, а истовремено и део своје културолошке мреже.
  • На другом месту се има истаћи научни аспект дела. На "његов знак" диригента изузетно савршеног оркестра увезивале су се у сцену соло-деонице научних виртуоза из Беча, Кремса, Граца Москве, Београда, Новог Сада, Крагујевца, Бања Луке, Брчког, Тузле и Скопља.

Фото:

 
< Претходно   Следеће >