Почетак arrow Студенти arrow Правна клиника
Правна клиника

--

У оквиру Центра за клиничко образовање студената на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу 03. априла 2019. године почиње рад са клијентима на Правној клиници за радно и социјално право и Правној клиници за уговоре наследног и породичног права. За бесплатну правну подршку и помоћ корисници се могу обратити лично, у просторијама Правне клинике на Правном факултету у Крагујевцу, у улици Јована Цвијића 1 или на телефон 034/306-591 и e-mail Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели. , средом и четвртком, од 16 до 18 часова.

На Правном факултету у Крагујевцу почела је са радом Правна клиника, основана као Студијско истраживачки центар - Правна клиника. Идеја о оснивању клинике потекла је од стране студената и снажно је подржана од Управе Правног факултета. За руководиоца Клинике именован је проф. др Зоран Поњавић.

У раду клинике су ангажовани, пре свега, студенти виших година студија, наставници и спољни сарадници (адвокати и судије, радници центара за социјални рад). У зависности од интересовања студената Клиника се бави различитим областима права.

Клиничко образовање студената треба да студентима омогући додатну едукацију са циљем стицања практичних вештина, неопходних за бављење будућом професијом. Студентима је пружена могућност да примењују право на конкретне животне ситуације и при томе то чине свесни одговорности пред клијентима.

Поред овога, циљ је и да се обезбеди бесплатна правна помоћ и подршка за одређене угрожене категорије грађана, који често и нису свесни права која им по закону припадају: сиромашне, жртве породичног насиља, Роме...

Обука студената у Правној клиници има три фазе и траје два семестра.

У првој студенти треба да савладају вештину вођења интервјуа и саветовања са клијентима, као и упознавање са правном етиком.

Друга фаза се састоји у едукацији студената из области права по избору студената (облигационо, наследно, породично..право). Такође, студенти треба да се обуче и у писању конкретних правних поднесака (тужби, жалби,...)

Трећа фаза је рад са стварним клијентима у просторијама Правне клинике на Факултету.

Идеја је да клиничко образовање студената постане саставни део планова рада на неким наставним предметима основних академских студија.

Адреса Клинике је: Ова адреса је заштићена од робота. Потребан вам је Јава-скрипта да би сте је видели.

Учесници Правне клинике за облигационо и породично право:

Правна клиника 1

Правна клиника 2